Paralaksa tła
Bojaźliwe perliczki
2018-06-01
Wakacje
2018-06-21
 
Nadszedł kolejny miesiąc. Szczerze mówiąc nie pamiętam tak upalnego czerwca. Temperatury przekraczają 25 stopni i póki co nie zapowiada się na zmianę pogody. Lato piękne tej wiosny, a i w Stodole będzie gorąco. Chłopaki od ogrzewania działają. Rozkładają rurki, rureczki. Wkręcają kształtki, kolanka, nyple, mufy i różne inne dziwne rzeczy, które pozwolą nam się ogrzać w zimowe dni.
 
 
foto_1
2
 
 
Na bosaka będziemy śmigać w łazience i korytarzu bo jak się pewnie domyślacie tam będzie ogrzewanie podłogowe, pospolicie zwane podłogówką. W salonie postawimy piękną, ozdobną kozę grzewczą, dzięki której wszędzie będzie ciepło, a dodatkowo jej wygląd będzie cieszył oko i stworzy i tak już cudną atmosferę. Ażeby był jeszcze przyjemniej wyobraźcie sobie ten właśnie bajkowy piecyk, z którego roztacza się ciepełko i widać języki ognia, a wy w mega wygodnym fotelu z kubkiem w dłoniach, a w kubku… herbata z miodem z własnej pasieki :)
Dwóch dzielnych Panów Tomek, Marek pod czujnym okiem Pana Andrzeja stawili czoła chmarze pszczół.
 
 
3
4
 
 
Przez cały dzień pozyskiwali miód, czego efektem jest 100 litrów tego cudu natury.
 
 
IMG_3491
 
 
Nie obyło się niestety bez bólu. Obaj pszczelarze zostali parę razy ukuci.
 
 
IMG_3472
 
 

Pszczoły żądlą w obronie własnej i... przypłacają to życiem. Wraz z wbitym żądłem tracą bowiem własny przewód pokarmowy. Pierwszy kontakt z jadem jest przykry - pojawia się opuchlizna i zaczerwienienie. Z czasem ludzie uodparniają się na użądlenia i bywają one niebezpieczne tylko dla osób uczulonych. Jad pszczeli jest niesłychanie silnym antybiotykiem. Leczenie nim, czyli apitoksynoterapia, zyskuje coraz więcej zwolenników. Skuteczny na reumatyzm, artretyzm i gościec, znajduje zastosowanie także w leczeniu nerwobóli, nadciśnienia, chorób skórnych i nerwic. Najlepsze efekty uzyskuje się dzięki kuracji przeprowadzanej wprost w pasiece. Mareczku, już teraz wiem skąd u Ciebie permanentny spokój :)

Jad leczy, ale i sprawia odrobinę bólu, natomiast miód to sama rozkosz nie tylko dla podniebienia. Ten pszczeli produkt wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ponadto ma właściwości antybakteryjne (niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki). Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Nawilża, rozświetla i uelastycznia skórę. Mogłabym pisać o jego właściwościach jeszcze bardzo długo, prawie tak długo jak długi jest jego okres przydatności do spożycia. Prawidłowo przechowywany może nam służyć przez ponad 20 lat:) i nie straci swoich wartości. Podobno ojciec medycyny, Hipokrates, zawdzięcza soje 111 lat życia temu cudowi natury.


„Jeśli wyginą pszczoły, człowiekowi zostaną cztery lata istnienia."

Do takiego wniosku doszedł Albert Einstein. Pamiętajmy o tym.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *